Plastpåsar på kontor lika viktiga som matkassen

Plastpåsar i fokus

Plastpåsar, debatten kring plast, plastförpackningar och plastpåsar har verkligen tagit fart på sistone och 2017 är året då människor verkligen har fått upp ögonen för användningen av plastpåsar och plast. Det skrivs många artiklar om detta just nu och rapporter om att världshaven drabbas hårt av plastartiklar visas upp, plast som kan ta upp till 400 år för naturen att bryta ner och som hotar djurlivet samt miljön.

”Ny skräp-ö hittad i stilla havet, större än Mexiko”

http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/ny-skr%C3%A4p-%C3%B6-hittad-i-stilla-havet-st%C3%B6rre-%C3%A4n-mexiko-1.4537558

 

”Klädkedjorna H&M, Lindex och Kappahl började i juni av miljöskäl att ta betalt för plastpåsar i svenska butiker.” skriver SVT

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rejal-minskning-av-antalet-platspasar-i-butikerna

 

”Snart mer plast än fisk i haven” skriver WWF

http://www.wwf.se/raddahaven/havskampen-menu/haven-r-i-kris/1653331-haven-r-i-kris

 

”Upp emot 13 miljoner ton skräp hamnar i haven varje år.” skriver regeringen på sin sida inför en konferens i New York.”

http://www.regeringen.se/artiklar/2017/05/regeringen-vill-lyfta-plast-i-haven-klimatfragor-och-hallbar-bla-ekonomi-vid-havskonferensen-i-new-york/

 

 
 

EU förordning

Naturvårdsverket har tagit fram en vägledning utifrån EUs nya förordning gällande konsumentplastpåsar där man sätter upp mål för hur många plastpåsar varje person bör använda på ett år.

2019 ska vi använda max 90 plastpåsar per person och år och 2025 ska vi använda max 40 st per år. Snittet i EU ligger på 98 st per år 2017. Svenskar förbrukar i snitt 80 påsar per person och år 2017.

Även om förordningen endast gäller konsumentplastpåsar som är tjockare än 15 mikrometer så har vi som städfirma tittat på vår verksamhet med nya ögon och sett att vår bransch omsätter en hel del plastpåsar, oavsett sort eller tjocklek.

Det är många sopkorgar på arbetsplatserna som har en plastpåse och som ofta byts flera gånger i veckan. Dessa påsar hamnar som regel inte i världshaven utan på en återvinningscentral, men det är en förbrukningsartikel som produceras med hjälp av en ohållbar resurs nämligen Petroleum (olja) och därmed lämnar ett smutsigt avtryck på miljön.

 
 

Plastpåsar på din arbetsplats

Det är bra om vi inte köper nya plastpåsar varje gång vi handlar i en affär men det finns även väldigt många plastpåsar på din arbetsplats, här är några platser som plastpåsar kan gömma sig på din arbetsplats.

  • sopkorgen för blöta sopor vid din arbetsplats har nästan alltid en plastpåse
  • sopkorgar med olika fraktioner i köket har oftast en plastsäck
  • plastpåsar för papper på toaletten
  • plastpåse för sanitetsdispensern för kvinnor på toaletten
  • sopkorgen för avfall vid uteplatsen har en stor plastpåse
  • plastpåsar inuti kaffemaskinen för sumpavfallet
  • plastpåse inuti dokumenförstöraren som samlar upp pappersresterna

Det här är bara några av dom platser där vi hittar plastpåsar på en vanlig kontorsarbetsplats. Förordningen gäller inte dessa idag, men vi tror att även arbetsplatser kommer att få krav på sig i framtiden gällande plast och plastpåsar.

 
 

Hur tillverkas en plastpåse?

Vid tillverkning av traditionella plastpåsar används råolja (petroleum) eller naturgaskondensat alltså fossila bränslen.

Dessa råvaror är ingen hållbar resurs och något som är långt ifrån snällt mot miljön.

Men det finns alternativ till dessa råvaror idag.

På ett år tillverkas cirka tusen biljoner plastpåsar. Det innebär över en miljon påsar per minut.

Går det att tillverka plastpåsar på ett bättre sätt?

Ja, idag kan man använda växtbaserade bränslen för att framställa polyeten plastmaterial.

Den vanligast sorten som vår leverantör kan tillhandahålla idag tillverkas som ett led i sockerrörs-industrin och kallas grön plast, den består idag utav ca 70% växtbaserat förnyelsebart material men kommer på sikt att nå upp till ca 90%. Dagens teknik omöjliggör tyvärr 100% men förhoppningsvis kommer vi dit i framtiden.

Exempel på växtbaserad tillverkning = Sockerrör -> Etanol ->  Eten -> Polyeten (plast).

 

 

 
 

Det bästa alternativet och som ger störst effekt är att minska antalet plastartiklar

All plast har en negativ sida för miljön, det går endast att minska miljöpåverkan genom att minska mängden och återanvända redan producerat material.

Växtbaserade gröna plastpåsar är bättre jämfört med vanliga oljebaserade plastpåsar och varje utbytt oljebaserad plastpåse mot en växtbaserad plastpåse minskar koldioxidutsläppen med ca 85%.

Om vi tittar på funktion och hållbarhet så har tidiga tester visat att dom växtbaserade påsarna håller bättre än dom traditionella vilket leder till färre missöden med spruckna påsar.

 
 

Vad kan man göra idag?

Stockholms Städsystem kommer inom kort att kunna erbjuda sina företagskunder möjligheten att byta ut dom oljebaserade plastpåsarna mot växtbaserade plastpåsar mot en tillkommande kostnad.

Vår leverantör Supplies Direct har ambitionen och målet att byta ut sina kundplastpåsar mot växtbaserade framledes.

Här är några tips för att minska antalet plastpåsar på er arbetsplats

  • Låt flera i personalen dela på en sopkorg för blöta sopor där plastpåse behövs.
  • I ett öppet kontorlandskap kan man ha centrala sopstationer utspridda för att minska antalet påsar.
  • Försök att skapa bättre förutsättningar för att sortera avfallet bättre och använd endast plastpåse i dom kärl/fraktioner som hanterar blöta sopor.
 
 

Värnar om miljön

Plastpåsar är en global miljöfråga och en inte så lätt sådan, i vårt arbete med detta inlägg har vi kontaktat ett antal organisationer och instanser, alla är överens om att det idag inte finns någon plastpåse som kan kallas miljövänlig, bara mindre miljöfarlig.

Stockholms Städsystem värnar om miljön, vi har valt ut dom produkter vi anser vara bäst för miljön till vår verksamhet och vi letar ständigt efter sätt att förbättra vår och våra kunders miljöprestanda.

Tack till Hasse Åström på Supplies Direct i Västberga för material, kunskap och fakta samt bra samarbete med detta inlägg.

Man kan inte lösa nya problem med gamla lösningar

Uppdatering 2018-04-17

Det har kommit till vår kännedom via vår material leverantör att forskare av misstag har skapat ett enzym som äter plast.

Det här är en jättenyhet och kan vara en del av framtidens utmaning att ta hand om plastavfall runt om i världen.

Läs hela artikeln här: https://www.theguardian.com/environment/2018/apr/16/scientists-accidentally-create-mutant-enzyme-that-eats-plastic-bottles 

Fler bloggposter

Kontakta oss

Tveka inte att höra av dig om du har frågor kring våra städtjänster, jobbmöjligheter eller vill begära en offert!