Blogg om städning i Stockholm

Mycket fusk i städbranschen | Stockholms Städsystem AB

Skriven av Eric och Emma | Oct 8, 2015 4:00:00 AM

Mycket fusk i städbranschen, bland de företagen vi har tittat på har vi hittat fusk i hälften av fallen. Det har varit allt ifrån extremt låga löner till att man inte har redovisat bidrag från Arbetsförmedlingen, säger Pia Bergman, nationell samordnare mot grova ekonomiska brott på Skatteverket.

Det finns ett utbrett skattefusk i den svenska städbranschen, visar en ny rapport från Skatteverket som publiceras senare idag.

– Bland de företagen vi har tittat på har vi hittat fusk i hälften av fallen. Det har varit allt ifrån extremt låga löner till att man inte har redovisat bidrag från Arbetsförmedlingen, säger Pia Bergman, nationell samordnare mot grova ekonomiska brott på Skatteverket.

Skatteverket har gått igenom runt 50 företag som säljer städtjänster till hotell, affärer och matvarubutiker. I hälften av fallen upptäcktes fusk av något slag. Det vanligaste är svarta löner. De företag där fusket är mest utbrett är de som städar på natten.

– Då är det ingen som ser vilka som är där. De som är där, har vi upptäckt, jobbar troligtvis för en väldigt låg ersättning. Vi har hört att det är från en dryg tia upp till 60-70 kronor, säger Pia Bergman.

Man kan jobba för tio kronor i timmen i Sverige i dag?

– Elva kronor är det lägsta vi har hört. En vanlig timlön med sociala avgifter skulle väl ligga på ungefär 160 kronor.

Tommy Hellman är lokalvårdare på företaget Stockholms Städsystem sedan mer än 25 år. Han tjänar 136 kronor i timmen. Trots att det skiljer mer än en hundralapp mellan hans vita lön och den lägsta svarta lönen på 11 kronor i timmen i Skatteverkets undersökning, är Tommy Hellman inte förvånad.

– Jag är inte chockad, det förekommer säkert. Branschen är nog väldigt dålig.

Att fusk är vanligt i städbranschen bekräftas också av Emma Unevik, vd på Stockholms Städssystem. Om det inte är svarta löner kan det handla om människosmuggling, extremt långa arbetspass eller olika typer av bidragsfusk. Allt det här och ännu mer finns beskrivet i Skatteverkets rapport.

Lyssna på hela radioprogrammet här

Läs mer på skatteverkets egna hemsida här och ta del av hela rapporten

Se SVT´s inlägg in debatten här