Blogg om städning i Stockholm

Subventionerade anställningar inom städbranschen

Skriven av Eric och Emma | Feb 23, 2016 5:00:00 AM

Subventionerade anställningar inom städbranschen

 

Som företag idag väljer du om du ska anställa erfaren personal eller om du ska anställa någon som av olika anledningar stått utanför arbetsmarknaden under en längre tid och därmed gjort sig berättigad till någon form av bidrag.

Subventionerade anställningar inom städbranschen blir allt vanligare, man kan alltså anställa någon till en extremt billig kostnad med hjälp av bidrag från staten. Fördelen för staten är att dom kan påvisa att dom skapat sysselsättning/arbeten och minskat arbetslösheten. Fördelen för den anställde är att denne kommer in på arbetsmarknaden och fördelen för företaget är just som det låter BILLIG ARBETSKRAFT.

Detta system har vuxit sig starkt i Sverige de senaste åren. En av två som anställs i städbranschen anställs med någon form av bidrag från staten. Sist jag såg efter så fanns hela 32 olika bidrag att söka i denna genre.

Men varifrån kommer bidragen? Hur mycket pengar finns det att ösa ur den kassan? Vad får det för konsekvenser på arbetsmarknaden bakom dom fina kulisserna?

Pengarna kommer från statskassan och delas ut till arbetsgivaren via något som man kallar anställningsstöd. Det är ett bidrag som staten ger till arbetsgivare för att anställa personer som av olika anledningar har svårt att få ett jobb på arbetsmarknaden.

Varje år går ca 20 miljarder kronor till att förmå arbetsgivare att anställa utsatta grupper på arbetsmarknaden. I början av 2015 var ca 175 000 människor anställda med olika stöd, de flesta av dom hos privata arbetsgivare. Det man inte pratar lika högt om är det utbredda fusket med dessa bidrag, läs gärna denna artikel på ämnet DN Ekonomi: Systematiskt fusk med miljardstöd till arbetsgivare

Undersökningar visar att det fuskas markant med dessa bidrag. Sedan är det dessutom så att dessa anställningar sällan leder till någon riktig anställning på sikt vilket annars är tanken med dessa anställningsstöd. Det vanligaste är att den som har bidrag får avsluta sin anställning då bidraget upphör och blir då ersatt av en ny person med tillgängligt anställningsstöd.

Vad använder företagen bidragen till då?

Jo, till att dumpa priser på marknaden för att få nya kunder. Det här ställer till det rejält för dom företag som har anställda med lång erfarenhet och avtalsenliga löner utan bidrag. Dom företagen kan omöjligen dumpa sina priser på det här sättet och effekten blir att dom tappar sina kunder till företag som får bidrag och vars anställda saknar erfarenhet.

Vi urholkar alltså statskassan (bidragen kommer ju från våra skattepengar) och vi slår ut seriösa företag som satsat på erfaren, kunnig personal med långa och trygga anställningar.

Sist men inte minst så slår det undan jobben för dom som söker anställning och som inte har stått långt ifrån arbetsmarknaden under en längre tid och därmed inte är berättigade till bidrag. Den första frågan många får idag som söker arbete är: Är du berättigad till bidrag? Om svaret är NEJ så blir det förmodligen inte aktuellt med en anställning.

Vill vi bygga en bidragsfinansierad arbetsmarknad?

Med korta, otrygga anställningar och där företagen är helt beroende av statliga bidrag för att kunna upprätthålla sina dumpade priser? En marknad där orden kvalitet bleknar för att försvinna helt på sikt.

Eller vill vi bygga en marknad med långa, trygga anställningar och starka företag som står på egna ben och som kan satsa på kvalitet tack vare erfaren personal?

För mig är det självklart vad jag vill se i framtiden.

Av den anledningen arbetar vi på Stockholms Städsystem intensivt för en stark städbransch som kan erbjuda riktiga anställningar. Över 90 % av Stockholms Städsystems anställda har dags datum arbetat hos oss i över 10 år eller mer. Det är vi otroligt stolta över och vi hoppas kunna skryta med långa anställningar även i framtiden. Men då vill det till att vi tillsammans skapat en marknad där detta är möjligt.

Fotnot: Observera att en del av dessa bidrag rätt använda är bra, riktigt bra. Men då dom utnyttjas, missbrukas eller överkonsumeras vilket sker i samhället idag så skapar det problem likt dom jag beskrivit ovan.

Vi är en städfirma i Stockholm med kollektivavtal för alla anställda

Kontakta oss för en offert på företagsstädning i Stockholm